Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı; Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı'nda yürütülecek eğitim-öğretimin amaçları, uygulanması, sınavları ile ortak zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge; Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı'nda yürütülecek eğitim-öğretimin amaçlarına, uygulanmasına, sınavlarına, eğitim-öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14'üncü ve 49'uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – Bu Yönergede geçen;
a) Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi'ni,
b) Senato: Necmettin Erbakan Üniversitesi Senatosu'nu,
c) NEÜİF: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni,
d) Dekan: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı'nı,
e) Dekanlık: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'nı,
f) Fakülte Yönetim Kurulu: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yönetim Kurulu'nu,
g) Fakülte Kurulu: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kurulu'nu,
h) Hazırlık Sınıfı: Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı'nı,
ı) Program ve Materyal Geliştirme Grubu: Arapça eğitim-öğretim program ve materyalinin belirlenmesini, geliştirilmesini, bu gelişimin sürekliliğinin sağlanmasını ve materyal arşivi oluşturulmasını, kullanılması gereken ek materyalin ve proje konularının belirlenmesini ve duyurulmasını temin etmek amacıyla; Fakülte Kurulu tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için seçilen üçü Arap Dili ve Belağatı, biri Din Eğitimi Anabilim Dalı'ndan olmak üzere görevlendirilen ve toplam dört kişiden oluşan grubu,
i) Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Program ve Materyal Geliştirme Grubu ile işbirliği içerisinde Yoklama, Ara Sınav, Mazeret, Genel, Yeterlik, Düzey Belirleme Sınavı ile bu sınavların testli veya klasik veya web-tabanlı veya sözlü olmasını ve projelerin içeriğinin ve uygulanma yönteminin belirlenmesini, Hazırlık Sınıfı'nın devam takibinin yapılmasını ve sınav sonuçlarının değerlendirilip, programı destekleyen verilerin toplanabilmesi için gerekli karar ve tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla; Fakülte Kurulu tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belağatı Anabilim Dalı'nda görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için seçilerek Dekan tarafından görevlendirilen ve dört kişiden oluşan komisyonu,
j) Hizmet İçi Eğitim Grubu: Öğretim elemanlarının dil öğretimi alanındaki en son yöntemler hakkında bilgilendirilmelerini ve mesleki açıdan gelişmelerine yönelik hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesini sağlamak amacıyla; Fakülte Kurulu tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için üçü Arap Dili ve Belağatı, biri Din Eğitimi Anabilim Dalı'ndan olmak üzere seçilerek Dekan tarafından görevlendirilen ve toplam dört kişiden oluşan grubu,
k) TÖMER: Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Hazırlık Sınıfında Yürütülecek Arapça Eğitim-Öğretimi
Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretimin Amacı
MADDE 5 – (1) Hazırlık Sınıfı eğitim-öğretiminin amacı; öğrencilere kayıt oldukları İlahiyat Fakültesi eğitim-öğretim programlarının öngördüğü dersleri izleyebilmek için Arapça okuma, anlama, yazma, konuşma ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak, çeşitli alanlardaki yayınları izleyebilme becerisini edindirmek ve sosyal hayatta gereken dil iletişimini sağlama yeterliği kazandırmaktır.
Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretimin Yürütülmesi
MADDE 6 – (1) Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı'nda eğitim-öğretim; Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülür. Hazırlık Sınıfı eğitim-öğretimi ile ilgili gerekli planlamalar; Program ve Materyal Geliştirme Grubu, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu ve Hizmet İçi Eğitim Grubu tarafından yapılır ve Dekan tarafından onaylanır. Bu üç grup çalışmalarını, birbirleriyle koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütür. Bir sınıfta öğrenci sayısı 25'ten fazla olamaz. Hazırlık Sınıfına yatay geçiş yapılamaz.
Hazırlık Sınıfında Eğitim-Öğretimin Kapsamı
MADDE 7 – (1) Hazırlık Sınıfında eğitim-öğretim; zorunlu olarak, bu Yönergedeki esaslar çerçevesinde yürütülür.
Zorunlu Hazırlık Sınıfı
MADDE 8 – (1) Öğrencilerin Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfına kayıt işlemleri, üniversiteye ilk kayıt sırasında İlahiyat Fakültesi tarafından yapılır. Ancak, NEÜİF tarafından yapılan Yeterlik Sınavında veya bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen KPDS sınavından başarılı olan öğrenciler, doğrudan lisans programına kayıt olur.
(2) Zorunlu Hazırlık Sınıfı öğrencileri, Hazırlık Sınıfı'na bir yıl devam edip başarısız oldukları takdirde güz dönemi Yeterlik Sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler lisans programına devam ederler.
(3) Hazırlık Sınıfında devam koşulunu sağlamayan veya devam ettikleri halde başarısız olan öğrenciler güz dönemi Yeterlik Sınavından da başarısız oldukları takdirde Hazırlık Sınıfını bir kez tekrar eder.
(4) Tekrar yılı sonunda devam koşulunu sağlamayan veya devam ettikleri halde başarısız olan öğrenciler, Yeterlik Sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına başlarlar. Başarısız olanlar hakkında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikteki ilgili madde hükümleri uygulanır.
Zorunlu Hazırlık Sınıfından Muafiyet
MADDE 9 – (1) Aşağıdaki öğrenciler Zorunlu Hazırlık Sınıfından muaf sayılırlar:
a) Yeterlik Sınavında başarılı olanlar,
b) En az son üç yılında, Hazırlık Sınıfında öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin (Arapça) anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler,
c) Yurt dışında veya yurt içinde Arapça Hazırlık Sınıfı olan başka bir yükseköğretim kurumundan Hazırlık Sınıfı'nda başarılı olduktan sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıfı olan bölüm/programlarına yatay geçiş yapan öğrenciler,
d) Son iki yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan “KPDS Arapça Sınavı”ndan 60 ve üzeri puan alanlar,
(2) Yukarıda belirtilen öğrenciler; akademik takvimde, güz ve bahar yarıyıllarında mazeretli kayıtlar için öngörülen süre içinde, başarı belgelerini getirdikleri takdirde kazandıkları bölüme/programa kayıtları yapılır. Öngörülen süreyi geçirmeleri durumunda bir sonraki dönemi beklerler.
Sınavlar
MADDE 10 – (1) Arapça hazırlık eğitim-öğretimi ile ilgili sınavlar şunlardır:
a) Yabancı dil Yeterlik Sınavı; güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Yeterlik Sınavında başarı notu yüz üzerinden en az 60’tır. Yeterlik Sınavına; NEÜİF Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı bulunan bölümlerine/programlarına
(1) Yeni kayıt yaptıran,
(2) Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfının ilk yılı veya tekrar yılı sonunda başarısız ya da devam koşulunu sağlamayan,
(3) Hazırlık Sınıfı süresi içerisinde kayıt donduran,
(4) Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfında devam şartını sağlamış, ancak başarılı olamadan kendi bölümüne/programına devam eden öğrenciler girer.
b) Düzey Belirleme Sınavı: Hazırlık Sınıfında öğrencilerin haftalık kaç saatlik eğitim-öğretim görecekleri Düzey Belirleme Sınavı sonuçlarına göre tespit edilir. Yeterlik sınavı, Düzey Belirleme Sınavı olarak değerlendirilebileceği gibi Sınav ve Değerlendirme Komisyonu'nun uygun görmesi durumunda ayrıca bir Düzey Belirleme Sınavı da yapılabilir. Hazırlık Sınıfı'na kayıt yaptıran öğrenciler, bu sınava katılmak zorundadır; katılmayanlar haftalık en fazla ders gören gruba dahil edilir.
c) Yoklama Sınavları: Süresi bir ders saatini geçmeyen ve ders saati içinde yapılan sınavlardır. Bir yılda kaç kez Yoklama Sınavı yapılacağı ve sınavın esasları, her eğitim-öğretim yılı başında Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenir ve öğrencilere duyurulur. Arasınav ve Yoklama Sınavları'nın sayısı, toplam öğrenim haftası dikkate alındığında, en az iki haftaya bir sınav oranından az olamaz. Yoklama Sınavları'nın yapılacağı tarihler önceden belirtilmez ve öğrencilere duyurulmaz. Yoklama Sınavları yapıldığı günler derslere devam edilir. Her Yoklama Sınavı bir arasınav gibi değerlendirilir.
d) Ara sınavlar: Hazırlık eğitimi süresince her yarıyılda birer kez olmak üzere bir öğretim yılı içinde iki ara sınav yapılır.
e) Projeler: Hazırlık Sınıfında öğrenim gören öğrenciler güz dönemi bir ve bahar dönemi bir olmak üzere toplamda iki proje hazırlamak zorundadırlar. Projeler, dönem başında Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenir. Her bir proje, bir arasınav gibi değerlendirilir.
f) Genel sınav: Zorunlu Arapça Hazırlık öğretiminin sonunda Akademik takvimde öngörülen tarihler içerisinde bir genel sınav yapılır. Bu sınava, devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler girebilir.
g) Mazeret sınavı: Haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava katılamayan ve mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu'nca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.
(2) Yoklama sınavları, genel sınav ve yeterlik sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.
Eğitim-Öğretim Süresi
MADDE 11 – (1) Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı'nda eğitim-öğretim süresi güz yarıyılı 16 hafta ve bahar yarıyılı 16 hafta olmak üzere bir yıldır. Yeterlik Sınavı, Düzey Belirleme Sınavı olarak değerlendirildiğinde 1-29 arası puan alan öğrenciler birinci grupta haftalık 30 saat, 30-59 arası puan alan öğrenciler, ikinci grupta haftalık 24 saat öğrenim görürler. Düzey Belirleme Sınavının ayrı bir sınav olarak yapılması durumunda grup değerlendirme ölçütleri, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir.
(2) Destek sınıfı sonrasında Yeterlik Sınavı'nda başarılı olan veya bu Yönergenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen KPDS Arapça sınavlarından birinde hazırlık öğrenimine başladıktan sonra başarı sağlayan öğrencilerin eğitim-öğretim süresi bir sonraki güz yarıyılında başlar.
Devam Durumu
MADDE 12 – (1) Arapça Hazırlık Sınıfı'nda derslere devam zorunludur. Öğrenciler, derslerin %80’ine devam etmekle yükümlüdür. Devam koşulunu yerine getirmeyen Hazırlık Sınıfı öğrencileri, yıl sonunda yapılacak Genel Sınava giremezler.
(2) Hazırlık Sınıfı'nın ilk yılında devamsızlık yaparak tekrara kalan öğrenciler, tekrar yılında da derslere devam etmek zorundadır. Bu öğrenciler, tekrar yılında da devam koşulunu yerine getirmezlerse Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmenliğinin ilgili maddesi uygulanır.
(3) Hazırlık Sınıfı'nın devam takibinden Sınav ve Değerlendirme Komisyonu sorumludur. Hazırlık Sınıfı derslerine giren öğretim elemanları devamsızlıkları Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun belirlediği şekilde her hafta sonu Komisyona bildirmek zorundadır.
(4) Herhangi bir nedenle derse girmeyen öğrenci yoklamalarda yok gösterilir. Öğretim elemanlarının öğrencilere izin verme yetkisi yoktur.
(5) Öğrenciler derslerin en az %80'ine devam etmekle yükümlü olduklarından, sosyal ve sportif etkinliklere katılma, raporlu olmaları gibi durumlarda, bu mazeretlerini %20 devamsızlık süresi içinde kullanmak zorundadır. Rektörlükçe onaylanan sosyal ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler ise katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar.
(6) Ders bitmeden sınıfı terk eden öğrenciler o dersin tamamında yok sayılır.
Başarı ve Değerlendirme
MADDE 13 – (1) Hazırlık Sınıfı'nda öğrenci başarısı; yıl içinde yapılan ara sınavlar, yoklama sınavları, öğrencinin derse devamı, projeler ve genel sınav sonuçlarına göre belirlenir.
(2) Yıl içinde yapılan ara sınavlar, yoklama sınavları ve projeler sonucu; aldığı not ortalamasının % 60’ı ile genel sınav sonucu aldığı notun % 40’nın toplamı 60 olan öğrenciler başarılı kabul edilir.
(3) Yeterlik, Yoklama, Mazeret, Ara ve Genel Sınavlarda maddi hata yapıldığı kanısında olan öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanını takip eden üç gün içinde NEÜİF Dekanlığına başvurur. Öğrenci dilekçeleri Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenir ve sonuçlandırılır.
(4) NEÜİF tarafından; Hazırlık Sınıfını başarıyla tamamlayanlara Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi; Yeterlik Sınavında başarılı olanlar ile KPDS sınavından yeterli puanı aldıklarını belgeleyenlere Muafiyet Belgesi verilir.
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Hazırlık Sınıfına Devamı
MADDE 14 – (1) Üniversiteye girişte yabancı dil yeterlik belgesi alamayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarının, Hazırlık Sınıfına başvurabilmeleri için TÖMER veya Üniversitenin Türk Dili Koordinatörlüğünden Türkçe yeterlik belgesi almaları ön şarttır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 23 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; 04.12.2008 tarihli ve 27074/ sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim ve Öğretimi ile Yabancı Dille Eğitim – Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik; 28.06.2009 tarih ve 27272 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Değişik Yönetmelik ile 12.08.2004 tarihli 25551 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Hükümleri uygulanır.
İntibak
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2011-2012 eğitim – öğretim yılında NEÜİF’e DGS ile kayıt hakkı kazanan öğrenciler için Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfına tabi tutulmadan eski lisans programına göre telafi ve intibak programı yapılır.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Bu Yönerge, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere Senato tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 – (1) Bu Yönerge hükümlerini NEÜİF Dekanı yürütür.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi • Adres: Aşkan Mh. Yeni Meram Cd. No: 136 42090 Meram / KONYA
Tel: (0 332) 323 82 50 • Faks: (0 332) 323 82 54 • E-posta: ilahiyat@erbakan.edu.tr