Fakültemizde "Katkısız Aşım Kaygusuz Başım" Paneli Düzenlendi
Fakültemiz UKDE topluluğunun organizasyonunda ve Danışman Doç. Dr. M. Sami Baybal'ın Topluma Hizmet dersleri kapsamında "Katkısız Aşım Kaygusuz Başım Paneli" düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Mevlana Amfisinde düzenlenen panele; İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karapınar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Ahmet Yaman'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde; Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Selman Türker ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Şimşek panelist olarak yer aldı.
Prof. Dr. Mehmet Gürbilek "Gen aktarım ürünleri ve insan yapısı üzerine etkileri" konusunda yaptığı sunumunda; yediğimiz gıdaların insan geni üzerinde etkileri olup olmadığını, etkiliyse ne kadar etkili olduğu sorularının kendisine çok sık sorulduğunu ve bu konuda ilk defa burada açıklama yapacağını belirtti. Bir organizmaya genetik bir özelliğin kazandırılması o organizmayı yeni bir organizmaya dönüştürmeyeceğini, iklim değişiklikleri, kaliteyi arttırmak ve verimi arttırmak gibi nedenlerden dolayı organizmaya gen aktarımı gereğinin ortaya çıktığını söyleyen Gürbilek konuşmasını şöyle sürdürdü: " Yalnız 8-10 gende oynama yapılabiliniyor, daha fazla yapılması mümkün değil. Bugüne kadar yediğimiz yiyeceklerin genlerinin insan vücudunda emilmeyeceğini, DNA'mızda bir etkisinin olmadığını biliyorduk. Kur'an ve hadisler de yemememiz gereken gıdaları söylüyor. Demek ki yediğimiz gıdalar genetiğimizi etkileyebiliyor. Fakat bunun ne yönde ve ne kadar etkilediğini bilmiyoruz. Kur'an ve hadislerde öğütlenen gıdaları yemeliyiz ve tavsiye etmeliyiz."
"Gıda seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar" hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selman Türker; binlerce çeşit gıdayla karşılaştığımızı, bunlar arasından da bir seçim yapmak zorunda kaldığımızı belirtti. Haram kabul edilenlerin listesini, gıda katkı maddeleri ve bu konuda yapılan yasal düzenlemeleri açıklayarak, dinimizin helal ve haramları belirlediğini fakat asıl problemin katkı maddelerinin kaynağı olduğunu vurgulayan Türker:"Helal olmayan hayvanların genleri kullanılarak oluşturulan biyoteknoloji veya genetik mühendislik yolu ile elde edilmiş veya helal olmayan kökenlerden çıkartılmış herhangi bir ürünle işleme tabi tutulmuş hayvan ve bitkiler ile bu gibi hayvanlardan ve bitkilerden çıkartılan gıda ve içeceklerin de helal olmadıkları kabul edilmiştir. Haram ve helallik yetkisi sadece Allah ve Peygamberine aittir fakat günümüzde herkes bu konuda bir şeyler söylüyor." dedi.
Yrd. Doç. Dr. Murat Şimşek "Dünyada ve Türkiye'de helal belgelendirme çalışmaları" konusunu ele alarak; temiz ve sağlıklı beslenmenin her insanın hakkı olduğunu ve helal beslenmenin ise inanç özgürlüğünün bir parçası olduğunu belirterek; Dünyada ve ülkemizde helal belge ve standardizasyonu çalışmaları yapan kurum ve kuruluşları, standardizasyon, akreditasyon, belgelendirme, gıda güvenliği, helal belgelendirme alanları, SMIIC ve helal gıda standart çalışmaları ile dünyada helal belgelendirme çalışmaları hakkında açıklayıcı bilgiler verdi.
Katılımcıların sorularını cevaplandıran panelistlere tablo hediye edildi. Ayrıca Programın sonunda katılımcılara çorba ikram edildi.
Haberin Görselleri:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi • Adres: Aşkan Mh. Yeni Meram Cd. No: 136 42090 Meram / KONYA
Tel: (0 332) 323 82 50 • Faks: (0 332) 323 82 54 • E-posta: ilahiyat@erbakan.edu.tr