"Bilim aklın şiiridir; şiir de yüreğin bilimidir."
Maksim Gorki

Hacıveyiszade Hocaefendi Vefatının 55. Yılında Anıldı

Konya'nın manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi, vefatının 55. yılında Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen programla anıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Müftülüğü, Türk Anadolu Vakfı, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Hacıveyiszade Camii Yaşatma vakfı işbirliği ile tertiplenen Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi'yi anma programda konuşan Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla, Hocaefendi'nin İslam dininin yükselmesi için çalıştığını, yaşadığı döneme ve gelecek nesillere örnek olarak yaşadığını ifade etti.

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise, Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi'nin bir gönül insanı olduğunu dile getirirken "Yüce Allah, Evrensel mesajı Kur'an-ı Azimüşşan da Hz. Adem'den itibaren insanlık tarihinin kilometre taşları olan, güzel insanları anıyor. İsimce anıyor, genel olarak anıyor. Elbette onları anmak önemlidir, ama yetmez. Onları anlamak da gerekir. Doğru bir şekilde bütünlüğün bakış açısıyla onları anlamak gerekir. Ama onları anlamakla da iş bitmez. Asıl olan onları yaşamaktır, yaşatmaktır. Onların ruhunu, onların güzelliklerini hayata taşımaktır.

Değerli kardeşlerim! Bu güzel insanlar önce kendileri için yaşadılar, yaptılar bu güzellikleri. Çünkü onlarda Allah'ın kulları olarak sorumluydular. Yapmaları gerekenleri, onlarda kendileri için yaptılar her şeyden önce. Ama onların bir başka güzelliği onlar bizim için yaşadılar, bizim için yaptılar, yaptıklarını ve yaşadıklarını. Bize en güzel örnekliği sunmak için...

Onun için o güzel insanları doğru tanımak çok önemli. Onları buharlaştırmadan, onları ulaşılmaz hale getirmeden... Evet biz Hazıveyiszade Hocamızı anıyoruz, anacağız da. Onu anlamaya çalışıyoruz, onu anlatacağız elbette. Ama ona ulaşılmaz bir şekilde, Onu yaşanamaz bir şekilde , sanki o yaptıklarını sadece o yapmak zorundaydı, bizi bağlamaz, bizi ilgilendirmez anlayışıyla onu anlamak doğru bir anlayış değildir.

O güzel insandı, bizde güzel insan olma gayreti içerisinde olacağız. O hoşsohbetti, bizde hoşsohbet olmaya çalışacağız. O güler yüzlüydü, tebessümünü hiç eksik etmezdi yüzünden, bizde öyle olacağız. O herkesime elini, gönlünü uzatmıştı, bizde uzatacağız. O herkese selam verirdi, bizde selamı yaygınlaştıracağız, büyük küçük demen selamlaşacağız, selam vereceğiz. Onun yanında Müslümanların dedikodusu yapılmazdı. Bizde yapmayacağız. Onun yanından yalan geçmezdi, bizimde hayatımızdan yalan geçmeyecek, O hayırhahtı, herkese, herkesime yardım ederdi, bizde yardımlarımızı esirgemeyeceğiz. Onun saymakla bitiremeyeceğimiz güzelliklerini biz önemsediğimiz zaman, hayatımıza taşıdığımız zaman, hayatımızda yaşadığımız zaman içimizdeki Hacıveyiszade'leri çoğalttığımız zaman, o güzel insanlara karşı vefa borcumuzu yerine getirmiş olacağız. " dedi.

N.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise Hacıveyiszade Hoca Efendi'yi anlatmak ve anmak konusu üzerinde durarak "İnsanın hayatında kabız halleri vardı. Kabız, insanın sıkıntılı, iç sıkıntısı yaşadığı psikolojik bir durumdur. Bir de bâs dediğimiz ferahlık ve genişlik dönemi vardır. Bu dönem bireyin hayatında olduğu gibi toplumların hayatında da olmuştur. İşte hocamızın ortaya çıktığı o dönem, Allah demenin yasaklandığı o dönem, kabız halinde bedel ödeyerek hiç bir şeyden sakınmadan, Allah'ın ismini Arapçayı, İslami İlimleri taşa,toprağa adeta nakşedecek derecede bu toplumun içinde yaşamış büyük bir velidir." dedi.

Altıntaş'ın konuşmasından sonra kürsüye gelen N.E.Ü. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Öge ise, Hacıveyiszade Hoca Efendinin hayatından kısa anekdotlar anlattı. Öge'nin konuşmasından sona Konya İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosunun söylediği ilahi dinletisinin ardından İmam Hatip Liseleri ve Kur'an Kursu öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında derece giren öğrencilerin eserlerini okumaları ve hediye takdimi ile program son buldu.

Haberin Görselleri:

ARAMA
 






BAĞLANTILAR
İlahiyat Web Otomasyonu
Bologna Veri Girişi
Bologna Information Package
Lisans Akademik Personel Girişi
Lisansüstü Akademik Personel Girişi
Lisans Öğrenci Girişi
Lisansüstü Öğrenci Girişi
İlahiyat Öğrenci Girişi
Üniversite E-posta Servisi
Yordam Katalog
Katalog Tarama (Eski)
Ödünç Kitap Takibi
Üniversite Tanıtım Videosu
Fakülte Tanıtım Videosu (Türkçe)
Fakülte Tanıtım Videosu (Arapça)
2014-2015 Akademik Takvimi
Hazırlık Yoklama Girişi
Hazırlık Öğretim Elemanı Girişi
Hazırlık ÖĞRENCİ GİRİŞİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Adres: Aşkan Mh. Yeni Meram Cd. No: 136 42090 Meram / KONYA
Tel: (0 332) 323 82 50 Faks: (0 332) 323 82 54 E-posta: ilahiyat@erbakan.edu.tr