"Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir."
Nelson Mandela

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, Fakültemizde Konferans Verdi

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli fakültemizde "İlahiyat ve Edebiyat" konulu bir konferans verdi. Konferansa Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Fikret KARAPINAR, fakültemiz akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

Konferansta; ilahiyat ve edebiyat ilişkisi, bu iki kavramın metaforları ve bu terimlerin nasıl okunması gerektiğine dair konuları ele alan Prof. Dr. Bilal Kemikli edebiyatın büyük oranda efsane olduğuna değindi. Şiir ya da edebiyatın biraz terk etmekle bırakıp gitmekle alakalı olduğunu söyleyen Kemikli: "Kays Leylanın peşine düşmeseydi Mecnun olmayacaktı." diyerek olayın mahiyetine vurgu yaptı. Kemikli; edebiyatın yeni bir dil kurmak olduğunu söylerken konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Size ait bir dili inşa etmek istiyorsanız bir şekilde sanatla uğraşmanız lazım. İlmin kuru diliyle bir medeniyet dili kurmak mümkün değildir. Sanat yeni bir dil kurmaktır. Şiir formu, manası ile başlı başına bir dil, şair de dilin kurucusudur."

Konuşmasında Yunus Emre'ye de değinen Bilal Kemikli Yunus Emre'nin bizi inşa ettiğini, o olmasaydı dilimizin inşa edilemeyeceğinin altını çizdi. Kemikli; Yunus Emre'nin medeniyetimizi hisseden önemli bir deha olduğunu söyledi.

Edebiyatın Dinle de Dille de Bir İlişkisi Vardır

Dinsiz edebiyatın edebiyatsız da dinin olamayacağını hatırlatan Prof. Dr. Bilal Kemikli: "Ateizmin de edebiyatı var diyeceksiniz. O daha sonraki dönemde sekülerleşmeyle ortaya çıkmıştır. Her dinin mutlaka bir edebiyatı, edebiyatın da kendine mahsus bir dini telakkisi vardır. Eski kültürümüzü düşünürsek, Şaman bir din adamıdır ama dini ayinlerde söylediği şeylerle hem edebiyata hem de kültür hayatına katkıda bulunmuştur. Kültür kurucuları da Allah dostlarıdır. Mevlana'yı örnek verebiliriz. Mevlana kendine ait bir kültür oluşturmuştur. Etrafında bir dünya oluşturmuştur. Dolayısıyla o dünyanın etrafında oluşan kültürü ifade etmek için dil bir vasıta görevi yapar. Yani dille edebiyatın elbette bir ilişkisi vardır."

Türk İslam Edebiyatında Kur'an'ın Varlığını Hissedersiniz

Mevlana'nın Mesnevisi başta olmak üzere bakıldığında her birinde Kur'an perspektifinin çok yakından görüldüğünü vurgulayan Kemikli, şunları kaydetti: "Yunus Kur'anı öylesine ruhuna dönüştürmüş ki söylediği her sözü bir ayete götürebilirsiniz. Türk-İslam edebiyatında Kur'an vardır, hadisler vardır, Siyer-i Nebiler vardır. Kur'an hayatımızın temel kaynağıdır ve şairlerimiz tarafından da ele alınmıştır. Şairlerle yol arkadaşlığı yaparsanız Kur'anı sadece lafız olarak değil içselleştirdiklerini de anlarsınız."

Dinin edebiyatımızın temel kaynaklarından birisi olduğunun altını çizen Kemikli; bu kaynaktan yararlanma sürecinin Tanzimat ve Meşrutiyetle kırılmaya uğradığını, şairlerin bu kaynağın o dönem yok saydığını ifade etti. Hakikat akımıyla birlikte yeniden kendimize gelme ve bu kaynağa dönmenin gereğinin ortaya çıktığını söyleyen Kemikli, edebiyatın da dini düşünceyi oluşturduğunu ve yayılmasına katkı sağladığını kaydetti.

Program İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş'ın, Prof. Dr. Bilal Kemikli'ye hediye takdimi ile sona erdi.

Haberin Görselleri:

ARAMA
 






BAĞLANTILAR
İlahiyat Web Otomasyonu
Bologna Veri Girişi
Bologna Information Package
Lisans Akademik Personel Girişi
Lisansüstü Akademik Personel Girişi
Lisans Öğrenci Girişi
Lisansüstü Öğrenci Girişi
İlahiyat Öğrenci Girişi
Üniversite E-posta Servisi
Yordam Katalog
Katalog Tarama (Eski)
Ödünç Kitap Takibi
Üniversite Tanıtım Videosu
Fakülte Tanıtım Videosu (Türkçe)
Fakülte Tanıtım Videosu (Arapça)
2014-2015 Akademik Takvimi
Hazırlık Yoklama Girişi
Hazırlık Öğretim Elemanı Girişi
Hazırlık ÖĞRENCİ GİRİŞİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Adres: Aşkan Mh. Yeni Meram Cd. No: 136 42090 Meram / KONYA
Tel: (0 332) 323 82 50 Faks: (0 332) 323 82 54 E-posta: ilahiyat@erbakan.edu.tr